KARI KEPALA IKAN (PENANG)














Bahan
Ikan siakap1 ekor
serbuk kari ikan1 pek atau 2 1/2 sudu teh
serbuk cili 1 sudu besar
daun kari 2 batang
Air asam jawa 4 sdt
santan cair 1 cawan
santan pekat 1 cawan
tomato 3 biji
bendi 3 biji
Minyak 1 cawan

Irisan nipis atau bahan-bahan halus:
Bawang putih 4 ulas
Bawang merah 4 biji
Halia 2 inci

Bahan-bahan goreng:
Jintan manis 1 sudu teh
Jintan putih 1 biji
Biji ketumbar 1 biji
kulit kayu manis 1 biji
Bunga lawang 1 biji

Cara—Cara
1.Potong ikan dihiris ke menjadi blok kecil. Basuh dan keringkan.
2.Campurkan rempah-rempah ikan kari dengan serbuk cili dengan sedikit air untuk membu-at pes.
3.Panaskan minyak. Tambah ba-han hirisan atau halus, bahan goreng dan daun kari. Tumis se-hingga lembut dan cerah.
4.Tambah pes kari, air asam dan kacau sehingga minyak dan warna rempah berubah menjadi gelap sedikit. Boleh menambah air secara beransur-ansur semasa proses tumis supaya rempah-rempah tidak terbakar.
5.Tambah ikan dan santan cair. Tutup kuali dan biarkan ikan masak untuk seketika.
6.Kemudian tambahkan santan dengan tomato atau daun bawang.

Comments

Popular posts from this blog

GULAI JANGEK (NEGERI SEMBILAN)

GULAI AYAM DAUN KESUM (JOHOR)

GULAI DAGING REBUNG (PERLIS)