KARI KEPALA IKAN (PENANG)
Bahan
Ikan siakap1 ekor
serbuk kari ikan1 pek atau 2 1/2 sudu teh
serbuk cili 1 sudu besar
daun kari 2 batang
Air asam jawa 4 sdt
santan cair 1 cawan
santan pekat 1 cawan
tomato 3 biji
bendi 3 biji
Minyak 1 cawan
Irisan nipis atau bahan-bahan halus:
Bawang putih 4 ulas
Bawang merah 4 biji
Halia 2 inci
Bahan-bahan goreng:
Jintan manis 1 sudu teh
Jintan putih 1 biji
Biji ketumbar 1 biji
kulit kayu manis 1 biji
Bunga lawang 1 biji
Cara—Cara
1.Potong ikan dihiris ke menjadi blok kecil. Basuh dan keringkan.
2.Campurkan rempah-rempah ikan kari dengan serbuk cili dengan sedikit air untuk membu-at pes.
3.Panaskan minyak. Tambah ba-han hirisan atau halus, bahan goreng dan daun kari. Tumis se-hingga lembut dan cerah.
4.Tambah pes kari, air asam dan kacau sehingga minyak dan warna rempah berubah menjadi gelap sedikit. Boleh menambah air secara beransur-ansur semasa proses tumis supaya rempah-rempah tidak terbakar.
5.Tambah ikan dan santan cair. Tutup kuali dan biarkan ikan masak untuk seketika.
6.Kemudian tambahkan santan dengan tomato atau daun bawang.
Comments
Post a Comment