GULAI KAWAH (KEDAH)
Bahan – bahan
Rusuk Kambing (Rebus Secara berasingan Dan Potong 1 Inci) 1 kg
Bawang Merah 100 gm
Bawang putih 50 gm
Jahe muda 30 gm
lengkuas 30 gm
Biji Ketumbar 20 gm
Jintan manis separuh
Kayu manis 5 gm
Bunga lawang 5 gm
pelaga 5 gram
Minyak 150 ml
Serbuk Daging Kari 50 gram
Serbuk cili 20 gram
Santan 150 ml
Kentang 70 gram
Perencah ke-lapa 120 gram
Jus limau 50 ml
Daun limau 5 gram
PERASA
Garam 1 sudu kecil
Lada putih 1 sudu kecil
Cara—Cara
1.Panaskan minyak panas dan tumis kayu manis, aprikot dan bijan.
2.Masukkan bahan kisar, bawang merah, bawang putih, dan halia sehingga harum.
3.Tambah serbuk kari dan cili, dalam perlahan-lahan perlahan sehingga wangi dan tambah tulang rusuk.
4.Tambah kentang dan tunggu sehingga kentang dimasak.
5.Tambah cili merah, cili hijau dan tomato untuk hiasan.
Comments
Post a Comment