GULAI AYAM NANGKA MUDA (MELAKA)
Bahan
Nangka muda (dikupas dan dipotong men-jadi kiub) 600 gm
bawang merah 120 gm
Bawang bombay 100 gm
bawang putih 40 gm
minyak masak 190 ml
rempah gulai 190g
serbuk kari daging 2 sudu besar
serbuk kunyit 1 sudu kecil
kayu manis\ 1 batang
Buah pelaga 5 biji
Bunga ceng-kih 6 biji
biji ketumbar 1/2 sudu teh
ayam kese-luruhan (potong 24 keping) 2kg
santan 550ml
garam untuk rasa
Cara—Cara
1.Penuhkan dalam periuk besar yang dengan air,
rebus nangka hingga lembut. Biar-kan sejuk dan ketepikan.
2.Masukkan campuran bawang merah, bawang bombay dan bawang putih masukkan ke dalam lesung batu atau pemproses ma-kanan, hancur sehingga sebati
3.Dalam periuk besar di atas api sederhana rendah, tambahkan minyak masak dan tumis bahan-bahan campuran untuk seketika. Masukkan rempah gulai, serbuk kari dan serbuk kunyit serta rem-pah segar dan goreng sehingga harum.
4.Masukkan ayam dan goreng se-hingga ayam dimasak. Tuangkan dalam santan dan garam secukup rasa dan kacau. Apabila ayam di-masak sepenuhnya, tambahkan nangka dan reneh pada api kecil selama 5 minit. Hidangkan panas bersama nasi.
Comments
Post a Comment