GULAI KARI IKAN SEMBILANG (PERAK)
Bahan - Bahan
Ikan semilang (Juga Boleh Menggunakan Lain-lain Jenis Ikan) 1 ekor
Bawang Merah 5 biji
Rempah Kari (Jenama Baba) 1 Pakej Kecil
Bawang putih 3 ulas
Kisar:
pelaga 1 sudu teh
bunga lawang 1
sudu teh
cengkih 1
sudu tehDaun kari
Tomato (Potong Empat) 2 batang
Asam jawa 2 biji
Santan 1 cawan
Minyak (goreng) 1 cawan
bendi 7 biji
Cara - Cara
1) Panaskan minyak dan tumis bawang, bawang putih, bahan kisar dan daun kari sehingga harum.
2) Kemudian masukkan serbuk kari ikan dengan sedikit air dan masak sehingga minyak ringan ditapis (sering kacau).
3) Masukkan air, garam, dan santan sehingga mendidih, biarkan mendidih.
4) Tambahkan ikan, tambah sedikit air ke kepekatan yang dikehendaki. perlahankan api dan biarkan kari mendidih dan pecah minyak.
5) Tambahkan garam, serbuk perasa (jika dikehendaki) dan tomato. biarkan sehingga pecah minyak dan tutup.
Comments
Post a Comment