GULAI IKAN TONGKOL (NEGERI TERENGGANU)















Bahan
Bawang merah 1 ulas
Bawang putih 3 ulas
Halia 1 inci
lengkuas 1/2 inci
Kunyit 1/2 inci
Ikan tuna (Rebus bersama asam jawa Dan Garam) 1 ekor 
Serbuk Rempah Kari Ikan 30 Gm
Serbuk cili 2 Tbsp
Santan 1 Kotak
Asam jawa 1 hiris 
Gula Melaka 1 Tbsp
Gula 2 Tbsp
Garam Untuk rasa

Cara-Cara
1) Rebus ikan dengan banyak asam jawa dan garam. Rebus sehingga air hampir kering. Jika dibiarkan semalaman, ia sangat baik. Sekiranya anda suka, tambahkan sedikit cuka sambil mendidih supaya ikan tidak mudah pecah.

2) Panaskan minyak dan tumis bahan. Tambah serbuk cili. Kacau hingga sebati. Kemudian masukkan rempah kari itu. Kacau hingga bahan tumis sedikit kering. Masukkan air yang cukup dan biarkan kuah masak.

3) Masukkan santan dan kacau hingga kuah hampir habis. Tambah ikan, diikuti gula Melaka, gula pasir, asam jawa dan garam.

4) Masak ke atas api yang rendah sehingga kuah itu separuh ke bawah, tambah air dan masak lagi sehingga kuahnya cantik dan pecah  minyak. Mulakan lagi ini jika ia memasak masa yang lama, 1 atau 2 jam.

5) Akhirnya, tambahkan cili padi dan mungkin api dimatikan.

Comments

Popular posts from this blog

GULAI JANGEK (NEGERI SEMBILAN)

GULAI AYAM DAUN KESUM (JOHOR)

GULAI DAGING REBUNG (PERLIS)