GULAI DAGING REBUNG (PERLIS)




















Bahan
Buluh (dihiris) 300 gm
Daging cincang 600 gm
Daging Kari Pedas 4 sudu besar
Santan 1 cawan
Air 125 ml
Garam untuk rasa

Bahan Tumis:
Bawang merah (halus dihiris) 2 ulas
Bawang putih (halus dihiris) 3 ulas
Halia (halus dihiris) 2.5 cm
Bunga lawang 2 biji
Cengkih 3 biji
Tepung manis 1 sudu teh
Kulit kayu manis 1 batang

Cara-Cara
1.Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali. Tumis bunga pintu, ulas, jintan, kulit kayu manis dan   daun kari untuk membuatnya berbau baik.
2.Masukkan bahan yang dihiris, tumis semula sehingga harum.
3.Masukkan daging kari spiced dengan sedikit air. Kacau hingga masak.
4.Masukkan daging, campurkan sehingga daging lembut, tam-bah santan dan air. Biarkan ia mendidih.
5.Masukkan tepung dan masak dengan api seder-hana hingga dagingnya lembut.

Comments

Popular posts from this blog

GULAI JANGEK (NEGERI SEMBILAN)

GULAI AYAM DAUN KESUM (JOHOR)