KARI DAGING GULAI DARAT (KELANTAN)
Bahan
Daging1 kg
serbuk kari 2 sudu besar
Santan1 kotak
Kentang 1-2 biji
Serbuk perasa untuk perasa
Garam Untuk rasa
Gula Untuk rasa
Gula Melaka 1/4 cawan
Asam gelugur 1 - 2 biji
Bawang putih 1 ulas
Bahan Campuran:
Bawang merah 3 ulas
serbuk cili kering 1 sudu kecil
halia (dihiris) 2-3 biji
kunyit 1 inci
Biji ketumbar 1/2 sudu teh
Cara-Cara
1.Campurkan bahan cam-puran, serbuk kari dan daging. Masak di dapur se-hingga sedikit menebal.
2.Tambah santan cair dan kentang. Masukkan be-berapa asam gelugur dihiris. Biarkan mendidih sehingga daging lembut.
3.Setelah daging lembut, tambahkan santan. Kacau hingga sebati. Masak se-hingga kuah sedikit pecah minyak.
4. Tambah garam, gula pasir, serbuk kunyit dan perasa. Laraskan rasa dan boleh dhidangkan.
Comments
Post a Comment