KARI DAGING GULAI DARAT (KELANTAN)
















Bahan
Daging1 kg
serbuk kari 2 sudu besar
Santan1 kotak
Kentang 1-2 biji
Serbuk perasa untuk perasa
Garam Untuk rasa
Gula Untuk rasa
Gula Melaka 1/4 cawan
Asam gelugur 1 - 2 biji
Bawang putih 1 ulas

Bahan Campuran:
Bawang merah 3 ulas
serbuk cili kering 1 sudu kecil
halia (dihiris) 2-3 biji
kunyit 1 inci
Biji ketumbar 1/2 sudu teh

Cara-Cara
1.Campurkan bahan cam-puran, serbuk kari dan daging. Masak di dapur se-hingga sedikit menebal.
2.Tambah santan cair dan kentang. Masukkan be-berapa asam gelugur dihiris. Biarkan mendidih sehingga daging lembut.
3.Setelah daging lembut, tambahkan santan. Kacau hingga sebati. Masak se-hingga kuah sedikit pecah minyak.
4. Tambah garam, gula pasir, serbuk kunyit dan perasa. Laraskan rasa dan boleh dhidangkan.

Comments

Popular posts from this blog

GULAI JANGEK (NEGERI SEMBILAN)

GULAI AYAM DAUN KESUM (JOHOR)

GULAI DAGING REBUNG (PERLIS)