GULAI JANGEK (NEGERI SEMBILAN)














Bahan
Kulit Lembu (Rebus Dan salai) ½ kg
Bacang Muda (hirisan panjang) 1 biji
Kelapa (Mengambil Susu Kelapa) 1 biji
Cili padi 20 biji 
Serai (dihancurkan) 2 batang
Kunyit 2 Cm
Garam 1tsp

Cara - Cara
1) Ratakan kunyit delima yang disalut dengan cili padi sehingga dihancurkan.
2) Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama-sama dengan santan. Masak di atas api yang                 sederhana.
3) Masukkan kulit lembu dan tauge. Tambah garam secukup rasa.
4) Kacau sehingga mendidih pada api yang rendah. Simpan kacau sehingga ia mula menebal


Comments

Popular posts from this blog

GULAI AYAM DAUN KESUM (JOHOR)

GULAI DAGING REBUNG (PERLIS)